|
|
Registros recuperados : 90 | |
61. | | OLIVEIRA, M. F.; MATTOS, P. P. de; GARRASTAZU, M. C.; BRAZ, E. M.; ROSOT, N. C.; BASSO, R. O. Determinação de intensidades amostrais para a estimativa da distribuição diamétrica das espécies Qualea albiflora e Goupia glabra de Sinop - MT. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INVENTÁRIO FLORESTAL, 2., 2013, Curitiba. Anais. Brasília, DF: Serviço Florestal Brasileiro, 2013. p. 51. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
63. | | OLIVEIRA, M. F. de; MATTOS, P. P. de; GARRASTAZU, M. C.; BRAZ, E. M.; ROSOT, N. C. Determination of sampling intensities to estimate diameter distribution in Amazon Forest. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE IUFRO, 3., 2013, San José. Bosques, competitividad y territorios sostenibles. San José: CATIE; [S.l.]: IUFRO, 2013. 1 p. IUFROLAT 2013. Disponibilizado online. Resumen. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
68. | | OLIVEIRA, M. F.; BRAZ, E. M.; MATTOS, P. P. de; CANETTI, A.; BASSO, R. O.; ROSOT, N. C. Padrão de crescimento e diâmetro ótimo de corte de cambará no município de Santa Carmem, microrregião de Sinop, MT. Colombo: Embrapa Florestas, 2015. 5 p. (Embrapa Florestas. Comunicado técnico, 364). Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
70. | | MAUSBACH, M. M.; MATTOS, P. P. de; ROSOT, N. C.; EMERENCIANO, D. B.; FERNANDES, A. dos M.; SOTO, S. J. Potencial dendrocronológico de espécies arbóreas de Moçambique. In: SIMPÓSIO BRASIL-ALEMANHA, 4., 2009, Curitiba. Desenvolvimento sustentável: resumos. Curitiba: Centro de Cooperação Internacional Brasil-Alemanha: UFPR, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
73. | | CARDOSO, D. J.; ROSOT, M. A. D.; GARRASTAZU, M. C.; ROSOT, N. C.; TONIOLO JÚNIOR, L.; OLIVEIRA, K. A. de. Recommended thinning regimes for Araucaria angustifolia plantations on small properties in southern Brazil: a case study. Advances in Forestry Science, Cuiabá, v. 4, n. 4, p. 211-218, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
74. | | SILVEIRA, B. D. da; FLORIANO, E. P.; NAKAJIMA, N. Y.; HOSOKAWA, R. T.; ROSOT, N. C.; GRACIOLI, C. R. Relação da morfometria e competição com o crescimento de Trichilia claussenii em um fragmento de floresta semidecidual, RS. Floresta, Curitiba, v. 45, n. 2, p. 373-382, abr./jun. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
75. | | DLUGOSZ, F. L.; ROSOT, N. C.; ROSOT, M. A. D.; OLIVEIRA, Y. M. M. de; GARRASTAZU, M. C. Uso do levantamento aéreo expedito convencional e digital para o monitoramento da cobertura florestal no Paraná: estado da arte e potencialidades. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 30, n. 63, p. 245-252, ago./out. 2010. Artigo de revisão. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
76. | | KURASZ, G.; DLUGOSZ, F. L.; ROSOT, N. C.; ROSOT, M. A. D.; OLIVEIRA, Y. M. M. de. Uso de técnicas de geoprocessamento e levantamento topográfico na regularização fundiária da Embrapa Florestas. In: SEMINÁRIO DE PESQUISA, 15; SEMANA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 10., Guarapuava, 2003. [Resumos]. Guarapuava: UNICENTRO, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
79. | | ROSOT, M. A. D.; OLIVEIRA, Y. M. M. de; RADOMSKI, M. I.; GARRASTAZU, M. C.; CARDOSO, D. J.; LACERDA, A. E. B. de; ROSOT, N. C. Construção de alianças para gestão territorial com ênfase na floresta: o caso do Bosque Modelo Caçador no sul do Brasil. In: EUROPEAN REGIONAL SCIENCE ASSOCIATION CONGRESS, 55., 2015, Lisbon. World renaissance: changing roles for people and places. [S.l.]: Regional Science Association International, 2015. Pen-drive. ERSA. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
80. | | MARAN, J. C.; ROSOT, M. A. D.; ROSOT, N. C.; RADOMSKI, M. I.; CARDOSO, D. J.; LACERDA, A. E. B. de; KELLERMANN, B. Análise de sobrevivência em plantios de enriquecimento com Araucaria angustifolia usando mudas de grande e pequeno porte. In: CONGRESSO FLORESTAL PARANAENSE, 5., 2015, Curitiba. Novas tecnologias florestais: anais. [Curitiba]: Associação Paranaense de Empresas de Base Florestal, 2015. 11 p. Disponível online. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
Registros recuperados : 90 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
04/06/2020 |
Data da última atualização: |
04/06/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
PRAZERES, I. C. dos; CARVALHO, A. V.; DOMINGUES, A. F. N.; ABREU, L. F. |
Afiliação: |
Isadora Cordeiro dos Prazeres, UFPA; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; ALESSANDRA FERRAIOLO N DOMINGUES, CPATU; LAURA FIGUEIREDO ABREU, CPATU. |
Título: |
Preparing multicomponent snack bars based on tapioca flour, Brazil nut, and regional fruits. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Chilena de Nutrición, v. 47, n. 2, p. 190-199, 2020. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182020000200190 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to develop and assess the physicoche-mical, sensory parameters, and shelf life estimation of multicomponent snack bars based on tapioca flour, Brazil nut, and açaí or cupuassu pulp. The physicochemical composition of açaí- and cupuassu-flavored snack bars had, respectively, 0.92 and 0.99% ash, 19.22 and 17.02% lipids, 3.02 and 3.03% protein, 1.06 and 1.69% fiber, and 448 and 436 kcal/100 g energy value. The shear stress test showed the consumer needs to bite more strongly to break the açaí-flavored bar. The opposite was observed in the hardness test, in which the bite compression force during mastication was greater for the cupuassu-flavored bar. The bars had water activity below 0.6, which deno-tes microbiological stability. The sensory analysis ranked the bars between ?liked slightly? and ?liked very much,? which was confirmed by the acceptability index above 75% for all attributes assessed. According to the results a significant increase in water activity over storage was observed suggest the packaging used in the tests did not present a satisfactory barrier to water vapor permeability. Only water activity was used to estimate shelf life, which was determined as 58 days and 49 days for the açaí- and cupuassu-flavored bars, respectively. Thus, the snack bars represent an alternative for athletes as well as individuals with celiac disease since they are gluten free |
Thesagro: |
Açaí; Bertholletia Excelsa; Castanha do Para; Cupuaçu; Euterpe Oleracea; Tapioca; Theobroma Grandiflorum. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/213724/1/0717-7518-rchnut-47-02-0190.pdf
|
Marc: |
LEADER 02201naa a2200253 a 4500 001 2123040 005 2020-06-04 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182020000200190$2DOI 100 1 $aPRAZERES, I. C. dos 245 $aPreparing multicomponent snack bars based on tapioca flour, Brazil nut, and regional fruits.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThis study aimed to develop and assess the physicoche-mical, sensory parameters, and shelf life estimation of multicomponent snack bars based on tapioca flour, Brazil nut, and açaí or cupuassu pulp. The physicochemical composition of açaí- and cupuassu-flavored snack bars had, respectively, 0.92 and 0.99% ash, 19.22 and 17.02% lipids, 3.02 and 3.03% protein, 1.06 and 1.69% fiber, and 448 and 436 kcal/100 g energy value. The shear stress test showed the consumer needs to bite more strongly to break the açaí-flavored bar. The opposite was observed in the hardness test, in which the bite compression force during mastication was greater for the cupuassu-flavored bar. The bars had water activity below 0.6, which deno-tes microbiological stability. The sensory analysis ranked the bars between ?liked slightly? and ?liked very much,? which was confirmed by the acceptability index above 75% for all attributes assessed. According to the results a significant increase in water activity over storage was observed suggest the packaging used in the tests did not present a satisfactory barrier to water vapor permeability. Only water activity was used to estimate shelf life, which was determined as 58 days and 49 days for the açaí- and cupuassu-flavored bars, respectively. Thus, the snack bars represent an alternative for athletes as well as individuals with celiac disease since they are gluten free 650 $aAçaí 650 $aBertholletia Excelsa 650 $aCastanha do Para 650 $aCupuaçu 650 $aEuterpe Oleracea 650 $aTapioca 650 $aTheobroma Grandiflorum 700 1 $aCARVALHO, A. V. 700 1 $aDOMINGUES, A. F. N. 700 1 $aABREU, L. F. 773 $tRevista Chilena de Nutrición$gv. 47, n. 2, p. 190-199, 2020.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|